Generalprogram hösten 2012

Terry Jennings – frusna ögonblick
Lördag den 8 september, kl. 17.00, Caroli kyrka
Liksom Michael von Biel, som ju presenterades förra hösten, hör amerikanen Terry Jennings (1940–81) till efterkrigsmodernismens mest undflyende figurer. De är av samma generation och får båda något av ett genombrott omkring 1960, för att senare vända sig till improvisation och en mer romantiskt färgad musik. Bozzinikvartetten och Björn Nilsson framför nu i stort sett hela Jennings tidiga produktion.

Bozzinikvartetten – tid med och utan mått
Söndag den 9 september, kl. 16.00, Caroli församlingshem
Inte en dag för tidigt, kan det tyckas, men nu skall John Cages älskade första stråkkvartett (1949–50) äntligen klinga i Borås, och den får sällskap av Jürg Freys inte mindre eteriska tredje kvartett, som uruppförs av Bozzinikvartetten. Däremellan ett annat luftigt, minimalistiskt mästerverk, Morton Feldmans Structures.

Lars Hallnäs – fromm und fröhlich sein
Söndag den 7 oktober, kl. 16.00, Caroli kyrka
Lars Hallnäs’ cykel om tio verk för soloviolin – alla ett slags variationer som trevar sig fram till det avslutande temat, vilket består av en ”fiktiv” melodi av poeter som Matthias Claudius och Georg Trakl – torde vara ett unikum i violinlitteraturen. Den framförs nu för andra gången i sin helhet – denna gång av Anna Lindal.

Moritz Ernst – en virtuos odyssé
Måndag den 29 oktober, kl. 19.00, Museet, kulturhuset
Moritz Ernst – ung, snabbfingrad, tysk pianist – ger sig i kast med tre högvirtuosa verk: Ferruccio Busonis Fantasia contrappuntistica, Karlheinz Stockhausens Klavierstück X och därtill uruppförandet av vad som har bekrivits som en ”vänsterhandsmardröm” – Claude Loyola Allgéns Från ciss till cess – studie för piano.

Blir tid till rum – ur och andra klockor
Måndag den 12 november, kl. 19.00, Caroli kyrka
Aldo Clementi har gått ur tiden, men efterlämnat en rad verk som bokstavligen mäter ut just tiden. Det kanske främsta av dem är L’orologio di Arcevia, för en ensemble av idel klockklanger: klockspel, celestor, vibrafoner, rörklockor, piano. Konsertens andra huvudnummer är uruppförandet av Lars Sandbergs likaledes klockklangsklingande Blir tid till rum för slagverkskvartett. Därtill ett uruppförande av Max Käck och små älskvärdheter av Peter Hansen.

Himmelska klanger – nya verk för celesta
Torsdag den 15 november, kl. 19.00, Caroli kyrka
Eftersom en celesta ändå finns på plats, passar Björn Nilsson på att framföra en rad verk komponerade för detta instrument och tillfälle, musik av Jürg Frey, Lars Hallnäs, Zoltán Jeney, Chris Newman, Mats Persson, Howard Skempton och Christian Wolff – idel gamla bekantingar således.

Julhälsningar – från Franz, Ferruccio och Magne
Torsdag den 13 december, kl. 19.00, Caroli kyrka
I år firar pianoduon Mats Persson och Kristine Scholz 40-årsjubileum. Jubileumsfirandet skjuter vi på till det 41:a året. Men lite julklappar skall det bli redan nu. I det stora paketet döljer sig Franz Liszts granna gran med färgade kulor i grenen, Weihnachtsbaum. I de mindre Ferruccio Busonis Sonatina In Diem Nativitatis Christi och Magne Hegdals Xmas Greetings, som nu uruppförs.