Generalprogram hösten 2019

Vi går ut hårt med två dubbelkonserter inom 14 dagar. Det var inte tänkt riktigt så, men Mammon styrde det dithän. Den andra konserten är lite kortare än vanligt, och är väl mest att betrakta som en extranummerspendang till Wolff-konserten i våras.

Lars Sandberg – dagrar, skuggor… 
Tisdag den 3 september, kl. 18.30, Caroli kyrka
Under 90-talet skrev Lars Sandberg en rad verk avsedda att framföras i Carolikyrkan, bland dem Strofer och motstrofer för luta och orgel, samt Skuggor och dagrar för orgel. Det senare verket finns även i version för det klockliknande crotalespelet, alltså så långt från orgel man kan komma, samt för stråkkvartett. Lägg därtill Fem vita stycken för luta. Spelar gör Peter Söderberg, Björn Nilsson och Bozzinikvartetten.

Christian Wolff – ur gängorna
Tisdag den 3 september, kl. 20.00, Caroli kyrka
Ur gängorna, det är bokstavligen vad Christian Wolffs alldeles färska stråkkvartett Out of kilter kan tänkas betyda på svenska. Man undrar varför, Wolff tycks ju vara i sedvanlig högform. I denna konsert möts hans allra tidigaste och allra senaste verk, åtskilda av en mannaålder, 69 år. Bozzinikvartetten spelar.

Måndagsgruppens båda Sven-Erickar – två av 1900-talets mest betydande svenska tonsättare, som sorgligt nog redan hamnat i skuggan – skulle ha fyllt 100 år i år. Det firar vi med varsin porträttkonsert. Henrik Löwenmark, som är näranog den ende svenske pianist som på allvar har ägnat sig åt båda, spelar nu samtliga deras mest betydande pianoverk. Marie Alexis sjunger några av deras finaste sånger med piano. Därtill medverkar Joar Skorpen på både violin och viola, liksom flöjtisten Ann Elkjär och slagverkaren Jonas Larsson.

Sven-Eric Johanson – tystnaden till minne
Lördag den 14 september, kl. 16.00, Wärenstams

Sven-Erik Bäck – så mycken tid som fallit…
Lördag den 14 september, kl. 18.00, Wärenstams

Lars Hallnäs – alla dessa dagar…
Lördag den 12 oktober, kl. 16.00, Wärenstams
Det stod väl skrivet i stjärnorna att Trio Tora – Tora Thorslund, trumpet, Anna Lindal, violin, och Kristine Scholz, piano – någon gång skulle göra en hel konsert med musik av Lars Hallnäs. Den dagen är kommen. På programmet står solo-, duo- och trioverk, bland annat: Sommardagar, Augustidagar och Decemberdagar.

What is the word – Lipparella möter Beckett
Måndag den 11 november, kl. 19.00, Wärenstams
Samuel Becketts sista dikt, ”What is the word” (1989), har tonsatts av Christer Lindwall för Ensemble Lipparella, som också presenterar Becketts koreografiska verk Quad, i regi av Karl Dunér. Lipparella, som ju specialiserat sig på nyskriven musik för gamla instrument, framför även Lisa Streichs Fikonträdet.

Generalprogram hösten 2019 (PDF)

Generalprogram hösten 2018

Ett långt farväl – manualiterfavoriter i repris
Lördag den 8 september, kl. 16.00, Caroli kyrka
För tre år sedan skulle Carolikyrkans lilla kororgel avyttras för att ersättas med en digital tingest. Det resulterade då i tvenne lamentationer, båda med Mats Persson i centrum, som tonsättare och organist. Men efter många om och men lär orgeln nu verkligen vara på väg att försvinna. Det föranleder Björn Nilsson att en sista gång spela musik som trivts bra på detta instrument, i något fall rent av komponerats direkt för det. 

Hauke Harder – som klockor, målade klockor
Söndag den 23 september, kl. 15.00, Caroli kyrka
Hauke Harder – tysk tonsättare som särskilt intresserar sig för så kallat ren stämning; någon minns kanske Hildegard Kleebs uruppförande av han storslagna One by One för tiotalet år sedan – presenteras nu med ett garanterat tempererat program. En rad mestadels smärre pianostycken står på programmet, liksom uruppförandet av Orgelstück 2018.

Något helt annat – enastående saker kan inträffa
Söndag den 23 september, kl. 17.00, Caroli församlingshem
Een Annern Schnack är titeln på den stråkkvartett av Hauke Harder som Bozzinikvartetten nu uruppför. Dess titel betyder bland annat så mycket som just något helt annat. Den får här sällskap av något helt annat, nämligen Jürg Freys tidiga (unbetitelt) VI och Carlo Inderhees Fünfunddreißig Minuten (Quartett)1. Musik som bär det förgångna med sig, som hela tiden vänder åter, lik en hund till sin lya.

Jürg Frey – en violin, två violiner
Tisdag den 25 september, kl. 19.00, Caroli kyrka
Några av Jürg Freys märkligaste och, får vi väl säga, radikalaste verk är skrivna för två violiner: No.1/No.2 och Ohne Titel (2 Violinen). De spelas här av Alissa Cheung och Clemens Merkel tillsammans med två verk för en violin, Wen 3 och Wen 30, som små fragment av ett större, klingande landskap. Ett program för den sparsmakade lyssnaren. Det är väl du?

Svarta drakar, askans sångare – Lipparella spelar ny musik på gamla instrument
Tisdag den 16 oktober, kl. 19.00, Caroli kyrka
Två verk komponerade för Ensemble Lipparella (Michael Bellini, countertenor, Anna Lindal, violin, Kerstin Frödin, blockflöjter, Louise Agnani, gamba, och Peter Söderberg, luta) – Chrichan Larsons Svarta drakar till en dikt av Czeslaw Milosz och Mats Perssons Jag, askans sångare till text av Pier Paolo Pasolini – kontrasteras mot den madrigal av Orlando di Lasso som fått lämna material till det senare verket.

Klas-Thure Allgén – tidiga sånger och pianostycken (2)
Tisdag den 30 oktober, kl. 19.00, Immanuelskyrkan
Århundradets hittills mest väderpinade och inregnade konsert var sannolikt när Henrik Löwenmark och sopranen Marie Alexis för ett antal år sedan uruppförde en lång rad ungdomsverk av Allgén. Vi får hoppas på bättre väder, när Löwenmark nu återkommer i sällskap med mezzosopranen Annie Fredriksson för att fortsätta uruppföra fler av dessa djupt älskvärda, juvenila juveler.

Välkomna!

Generalprogram hösten 2018 (PDF)

Generalprogram våren 2018

Som av en händelse inleds våren med två konserter som fokuserar på musikens allra mest elementära element. Måhända enahanda, men djupt musisk musik.

Carlo Inderhees – nära nollpunkten
Lördag den 17 februari, kl. 15.00, Caroli kyrka
Carlo Inderhees (f. -55) skapar ett slags klangliga skulpturer med själva tiden som råmaterial – rena, enkla, transparenta. Musik som klingande meditationsobjekt, musik som bereder en plats åt lyssnaren. Tre timslånga verk i serien Stimmen framförs av Jerker Johansson och Jonas Larsson, slagverk, samt Björn Nilsson, piano och orgel.

La Monte Young – igen och igen och igen…
Torsdag den 15 mars, kl. 19.00, Caroli kyrka
La Monte Youngs banbrytande verk från 1960 – som kan ses som embryot till hela minimalismen – har hörts förr i Ny Musik, gång på gång. Och nu är det dags igen. Ann-Mari Hagström, Simon Hagström och Björn Nilsson spelar musik skapad ”med ett minimum av medel” och med fokus på varje klang – på nästa och på nästa och på nästa…

Peter Garland förtjänar en helt annan uppmärksamhet än han fick vid de sorgligt glest besökta Ny Musik-konserterna för halvtannat år sedan. Så vi gör ett nytt försök – nu med musik för stråkar.

Peter Garland – som från ingenstans
Torsdag den 19 april, kl. 19.00, Caroli kyrka
Isabelle Bozzini tar sig an Out of the Blue (2013), ett av de i sanning märkligaste styckena för solocello någonsin. Och Bozzinikvartetten framför Garlands första kvartett från 1986, In Praise of Poor Scholars, med tjusigt inbjudande satstitlar som Like an elegant slow dance, Back to the 14th century och A walk in the white place.

Peter Garland – ett galet lapptäcke
Lördag den 21 april, kl. 16.00, Caroli kyrka
Såsom mycket av Garlands musik ligger även den djupt gripande stråkkvartett nr. 2, Crazy Cloud (1994), nära folkmusiken, medan den osannolika kvartett nr. 4, Crazy Quilt (2014), är byggd på den grund som utgörs av celloverket Out of the Blue. Om man så vill som en bungalow som byggts på med tre våningar. Något liknande har vi aldrig hört.

Bernd Alois Zimmermann – 100 år
Tisdag den 15 maj, kl. 19.00, Caroli kyrka
Bernd Alois Zimmermann rönte på sin tid inte samma mediala uppmärksamhet som Schönberg och Stravinsky eller Cage och Stockhausen, men han var tveklöst en av 1900-talets allra största tonsättare. I samband med 100-årsdagen spelar Love Derwinger, piano, Jeffrey Lee, violin, Peter Fridholm, flöjt, och Chrichan Larson, cello, några av hans mest betydande kammarmusikverk.

Generalprogram våren 2018 (PDF)

Generalprogram hösten 2017

Två slags koraler – för första gången
Lördag den 9 september, kl. 17.00, Caroli kyrka
I våras spelade Björn Nilsson ett slags koraler – för andra gången. Nu gör han tvärtom. På programmet står nästan samtliga Claude Loyola Allgéns ackordiska körkoraler, varav sju nu uruppförs. De får sällskap av Lars Hallnäs’ koralliknande Preludier för orgel/tre instrument, som också spelas för första gången. Därtill en avslutande liten karamell – det kan väl kanske behövas efter Allgéns emellanåt beska klanger.

Morton Feldman – med ekon av Narcissus
Torsdag den 5 oktober, kl. 19.00, Caroli kyrka
Ensemble Makadam (bestående av fyra damer – det hörs väl nästan på namnet?) spelar Morton Feldmans allra sista verk och ett av hans allra vackraste, det drygt timslånga Piano, Violin, Viola, and Cello (1987). Musik som lever i ständig självbespegling. Det preludieras av det lilla Four Instruments från 1975. Musik graranterat utan nollfraktion.

Zoltán Jeney – soliloquium
Torsdag den 19 oktober, kl. 19.00, Caroli kyrka
När Zoltán Jeney besökte Borås för halvtannat år sedan, var det tänkt att Soliloquium No.2 double skulle uruppföras. Enda problemet var att stycket då ännu inte hade sett dagens ljus – det har det nu. Och det visar sig vara ett halvtimmeslångt verk för soloviolin, som nu uruppförs av Alissa Cheung. Stéphanie Bozzini bjuder även på de delvis reviderade versionerna av Jeneys tre verk för soloviola.

Claude Loyola Allgén – före morgonstjärnan
Lördag den 21 oktober, kl. 16.30 (prel.), Caroli kyrka
Allgén är ju en av Sveriges mesta körtonsättare, men den sannolikt minst framförde av dem alla. Magnum opus bland hans körverk är utan tvekan Ante luciferum – Missam in Dominica ”Epiphania Domini” – ett timslångt verk i 13 satser, i fyra stämmor som vältrar sig i varann i en kontrapunktisk orgie. Bozzini-kvartetten uruppför nu Ante luciferum i version för stråkkvartett.

Flyglar på flankerna – eller, om man så vill, flyglar på flyglarna
Söndag den 5 november, kl. 16.00, Caroli församlingshem
Två flyglar. Vi är ju vana vid att de brukar stått tätt intill varann. Men så finns det verk som föreskriver att instrumenten skall placeras långt isär, eller som lämpar sig synnerligen väl för sådan behandling. Några av dessa framför nu Kristine Scholz och Mats Persson: Christian Wolffs Two Pianists, Michael von Biels Für 2 Klaviere I, II, III, Zoltán Jeneys Round samt sannolikt något av Cage och kanske Feldman. Stereo!

Hemma hos – Chris Newman
Måndag den 6 november, kl. 19.00, Caroli församlingshem
Den oförliknelige Chris Newman har på senare år komponerat flera verk för två pianister, som Mats Persson och Kristine Scholz passar på att uruppföra medan de ändå är på besök. Till dem hör Artist at Home och High Blood (double). Vi får även stifta bekantskap med Four Body Ghosts (månne inneboende hos tonsättaren?).

Jo Kondo – formen följer sin skugga
Måndag den 20 november, kl. 19.00, Caroli kyrka
För snart 20 år sedan besöktes Ny Musik av den japanske tonsättaren Jo Kondo. När den japanska pianissan Satoko Inoue nu kommer hit har Jo Kondo just fyllt 70 år. Den allra största delen av Kondos pianoverk är beställda av eller skrivna för just Satoko Inoue. Hon är helt enkelt hans huspianist, så att säga, och vem kan vara mer lämpad att presentera hans pianoverk?

Generalprogram hösten 2017 (PDF)

Generalprogram våren 2017

Grandert och Hallnäs – motsatser möts
Söndag den 5 februari, kl. 15.00, Caroli församlingshem
Det finns de som menar att Johnny Grandert, årgång -39, är vår störste symfoniker (och de har naturligtvis alldeles rätt), och ändå har hittills bara tre av hans tio symfonier fått ta klingande gestalt. Liknande siffror gäller hans stråkkvartetter; fyra av tretton kvartetter är framförda. Nr.4 kunde höras i Borås för 20 år sedan, i samband med uruppförandet. Men nu spelar Bozzinikvartetten den igen, och den ställs emot sin diametrala motsats, nämligen den sjätte kvartetten i Lars Hallnäs’ serie …am stillen blicke sich üben.

Ett slags koraler – för andra gången
Lördag den 25 februari, kl. 16.30, Caroli kyrka
Alla är de ett slags koraler – åtminstone om man tänjer lite på begreppet –, de orgelverk Björn Nilsson nu spelar för andra gången. I några fall är det nästan ett kvartssekel sedan senast, exempelvis när det gäller John Cages beryktade Organ2/ASLSP‚ en förkortning som utläses ”as slow as possible” och följaktligen är en spelanvisning. Howard Skemptons älskvärda miniatyrer och Lars Hallnäs’ Derivations är betydligt behändigare i formatet.

Utan titel – för violin och piano
Söndag den 26 mars, kl. 15.00, Caroli församlingshem
Anna Lindal och Kristine Scholz bjuder på en rad favoriter i repris: Chris Newmans Romance, Jo Kondos Strands III, Claude Loyola Allgéns Nocturne, Johanna Magdalena Beyers Suite och Magne Hegdals Stykke uten navn. Men icke nog med det, de spelar ett nytt större verk av Christian Wolff, Wade in the Water, samt Violinsonat nr. 4 av Schönberg-eleven Norbert von Hannenheim (1898–1945) – ett verkligt fynd.

Klas-Thure Allgén – den som dör obesegrad
Söndag den 23 april, kl. 15.00, Caroli församlingshem
Förra gången IORE-kvartetten spelade i Borås, när de uruppförde Allgéns Stråkkvartett nr. 1 (F-dur), fick de stående ovationer. Det hör sannerligen inte till vanligheterna. Nu återvänder de till den unge Klas-Thures tidigaste försök som kvartettkompositör med bland annat förstlingsverket Tema med variationer (1939) och Stråkkvartett nr. 1 (a-moll). Sammanlagt fem uruppföranden präglade av ungdomlig passion. Därtill bl.a. den långsamma satsen i kvartett nr. 2, om vilken tonsättarkollegan Roland Forsberg skrivit: ”Ett av de mest geniala kammarmusikverk som skapats under hela 1900-talet…”

Generalprogram våren 2017 (PDF)

Generalprogram hösten 2016

Chrichan Larson – växelspel i backspegeln
Måndag den 22 augusti, kl. 19.00, Caroli församlingshem
Det finns de som menar att popmusiken var bäst på 60-talet (och de har naturligtvis rätt). På samma sätt (och med samma rätt) skulle man kunna hävda att 60-talet var solocellons stora decennium. Dessförinnan fanns inte mycket – Bach, Reger, Kodály, Hindemith och Dallapicolla, sedan var det i stort sett slut. Chrichan Larson framför nu några av de mest betydande 60-talsverken: Zimmermann, Xenakis och Penderecki plus Jan W. Morthenson, och tecknar därmed bilden av ett mycket svunnet decennium.

Peter Garland – kolibrisånger
Lördag den 24 september, kl. 16.00, Caroli församlingshem
Peter Garland, uppvuxen på USA:s östkust, är något av sinnebilden för vad vi européer uppfattar som en västkusttonsättare, bland annat med ett stort intresse för traditionell folkkultur, såväl indiansk som balinesisk. Detta intresse återspeglar sig framför allt i hans musik för slagverksinstrument. Jerker Johansson spelar soloslagverkssviten Nana & Victorio (som fått sitt namn av två indiankrigare), samt leder en ensemble i slagverkskvartetterna Frieze och Hummingbird Songs.

Peter Garland – dagarna flyr sin kos
Lördag den 24 september, kl. 18.00, Caroli kyrka
Peter Garland, årgång -52, är något av en amerikansk motsvarighet till Howard Skempton. Han kom fram i början av 70-talet med till synes svårartat otidsenliga verk. I en tid av komplex, avantgardistisk musik, presenterade ha sig med små, enkla, vackra pianostycken. Björn Nilsson spelar samtliga tidiga pianoverk och fyra slagverkare framför Garlands sannolikt mest spelade stycke, Apple Blossom, en tremolerande girland för tre eller fler marimbor trakterade av fyra eller fler spelare.

Jürg Frey – klangens tystnad
Lördag den 15 oktober, kl. 14.00, Caroli kyrka
Den längsta kompositionen av alla lär ju vara Saties Vexations (om vi bortser från det tyska jönseriet att tänja ut John Cages halvtimmeslånga Organ2/ASLSP till 639 år). När Vexations spelades i Borås 1987 varade den i 26 timmar. I det perspektivet är Jürg Freys One Instrument Series (3) en miniatyr. Detta orgelverk har en längd av mellan tio minuter och tre och en halv timma. Här låter Björn Nilsson det sträcka ut i hela dess längd. Naturligtvis kan man komma och gå som man vill.

Claude Loyola Allgén – allt annat än loj
Söndag den 20 november, kl. 16.00, Caroli församlingshem
För snart tre år sedan presenterade pianoduon Kristine Scholz och Mats Persson ett program med orgel- och körverk av Allgén i version för två pianon. De flesta av dem uruppföranden. Nu återkommer de med de mest överdådiga tillsammans med uruppförandet av den makalösa Fuga över ett tema av Bach. Tänk er Bach i flera lager, med ständiga inflikningar av Allgén spetsad med speedad Oscar Peterson. Någonting åt det hållet. Ett kalasstycke!

Generalprogram hösten 2016 (PDF)

Generalprogram våren 2016

JOHANNA MAGDALENA BEYER
Dissonant kontrapunkt – bruksmusik för piano
Lördag den 6 februari, kl. 14.30, Caroli församlingshem
Kristine Scholz spelar nästan samtliga Beyers verk för piano.

Restlöst, andlöst, taktlöst samtliga verk för slagverksensemble
Lördag den 6 februari, kl. 17.00, Caroli församlingshem
Jerker Johansson leder den första konserten någonsin med Beyers alla slagverksverk.

Lokalt – universellt – stor musik i det lilla formatet
Söndag den 7 februari, kl. 15.00, Caroli församlingshem
Blandad kammarmusik med Marie Alexis, Isabelle Bozzini, Clemens Merkel, Mats Persson och Bo Pettersson.

Sfärernas musik – samtliga verk för stråkkvartett
Söndag den 7 februari, kl. 17.30, Caroli församlingshem
Bozzinikvartetten spelar alla Beyers stråkkvartetter – varav en uruppförs
– plus Ruth Crawford Seeger!

Jürg Frey –fragment av ett landskap
Lördag den 19 mars, kl. 17.00, Caroli kyrka
Björn Nilsson gör ett återbesök i Jürg Freys klangliga landskap, och presenterar en rad mindre verk för orgel. 

JENEY MÖTER BOZZINIS
Zoltán Jeney – parallelliteter
Lördag den 30 april, kl. 17.00 (prel.), Caroli församlingshem
Zoltán Jeney har skrivit ett nytt stort verk till Bozzinikvartetten – och sig själv. Det är själva orsaken till deras boråsbesök. Men innan det uruppförs möts de i en konsert som lyfter fram musikaliska motstycken.

Zoltán Jeney – fullständigt glömsk av tiden
Söndag den 1 maj, kl. 16.00 (prel.), Caroli församlingshem
Samtliga Jeneys ricercarer, som hittills klingat styckevis, spelas av Bozzinikvartetten tillsammans med uruppförandet av stråkkvartettversionen av Avec un grand oubli du présent.

Zoltán Jeney – mörk hemlighet
Söndag den 1 maj, kl. 18.30 (prel.), Caroli kyrka
Stéphanie Bozzini uruppför Dark Secret för viola, därtill uruppförs pianokvintettversionen av Avec un grand oubli du présent med tonsättaren vid pianot.

Generalprogram våren 2016 (PDF)