Kategoriarkiv: Generalprogram
Generalprogram hösten 2022
Generalprogram våren 2022
Generalprogram hösten 2021
Generalprogram hösten 2020
Generalprogram våren 2020
Generalprogram hösten 2019
Vi går ut hårt med två dubbelkonserter inom 14 dagar. Det var inte tänkt riktigt så, men Mammon styrde det dithän. Den andra konserten är lite kortare än vanligt, och är väl mest att betrakta som en extranummerspendang till Wolff-konserten i våras.
Lars Sandberg – dagrar, skuggor…
Tisdag den 3 september, kl. 18.30, Caroli kyrka
Under 90-talet skrev Lars Sandberg en rad verk avsedda att framföras i Carolikyrkan, bland dem Strofer och motstrofer för luta och orgel, samt Skuggor och dagrar för orgel. Det senare verket finns även i version för det klockliknande crotalespelet, alltså så långt från orgel man kan komma, samt för stråkkvartett. Lägg därtill Fem vita stycken för luta. Spelar gör Peter Söderberg, Björn Nilsson och Bozzinikvartetten.
Christian Wolff – ur gängorna
Tisdag den 3 september, kl. 20.00, Caroli kyrka
Ur gängorna, det är bokstavligen vad Christian Wolffs alldeles färska stråkkvartett Out of kilter kan tänkas betyda på svenska. Man undrar varför, Wolff tycks ju vara i sedvanlig högform. I denna konsert möts hans allra tidigaste och allra senaste verk, åtskilda av en mannaålder, 69 år. Bozzinikvartetten spelar.
Måndagsgruppens båda Sven-Erickar – två av 1900-talets mest betydande svenska tonsättare, som sorgligt nog redan hamnat i skuggan – skulle ha fyllt 100 år i år. Det firar vi med varsin porträttkonsert. Henrik Löwenmark, som är näranog den ende svenske pianist som på allvar har ägnat sig åt båda, spelar nu samtliga deras mest betydande pianoverk. Marie Alexis sjunger några av deras finaste sånger med piano. Därtill medverkar Joar Skorpen på både violin och viola, liksom flöjtisten Ann Elkjär och slagverkaren Jonas Larsson.
Sven-Eric Johanson – tystnaden till minne
Lördag den 14 september, kl. 16.00, Wärenstams
Sven-Erik Bäck – så mycken tid som fallit…
Lördag den 14 september, kl. 18.00, Wärenstams
Lars Hallnäs – alla dessa dagar…
Lördag den 12 oktober, kl. 16.00, Wärenstams
Det stod väl skrivet i stjärnorna att Trio Tora – Tora Thorslund, trumpet, Anna Lindal, violin, och Kristine Scholz, piano – någon gång skulle göra en hel konsert med musik av Lars Hallnäs. Den dagen är kommen. På programmet står solo-, duo- och trioverk, bland annat: Sommardagar, Augustidagar och Decemberdagar.
What is the word – Lipparella möter Beckett
Måndag den 11 november, kl. 19.00, Wärenstams
Samuel Becketts sista dikt, ”What is the word” (1989), har tonsatts av Christer Lindwall för Ensemble Lipparella, som också presenterar Becketts koreografiska verk Quad, i regi av Karl Dunér. Lipparella, som ju specialiserat sig på nyskriven musik för gamla instrument, framför även Lisa Streichs Fikonträdet.
Generalprogram våren 2019
Generalprogram hösten 2018
Ett långt farväl – manualiterfavoriter i repris
Lördag den 8 september, kl. 16.00, Caroli kyrka
För tre år sedan skulle Carolikyrkans lilla kororgel avyttras för att ersättas med en digital tingest. Det resulterade då i tvenne lamentationer, båda med Mats Persson i centrum, som tonsättare och organist. Men efter många om och men lär orgeln nu verkligen vara på väg att försvinna. Det föranleder Björn Nilsson att en sista gång spela musik som trivts bra på detta instrument, i något fall rent av komponerats direkt för det.
Hauke Harder – som klockor, målade klockor
Söndag den 23 september, kl. 15.00, Caroli kyrka
Hauke Harder – tysk tonsättare som särskilt intresserar sig för så kallat ren stämning; någon minns kanske Hildegard Kleebs uruppförande av han storslagna One by One för tiotalet år sedan – presenteras nu med ett garanterat tempererat program. En rad mestadels smärre pianostycken står på programmet, liksom uruppförandet av Orgelstück 2018.
Något helt annat – enastående saker kan inträffa
Söndag den 23 september, kl. 17.00, Caroli församlingshem
Een Annern Schnack är titeln på den stråkkvartett av Hauke Harder som Bozzinikvartetten nu uruppför. Dess titel betyder bland annat så mycket som just något helt annat. Den får här sällskap av något helt annat, nämligen Jürg Freys tidiga (unbetitelt) VI och Carlo Inderhees Fünfunddreißig Minuten (Quartett)1. Musik som bär det förgångna med sig, som hela tiden vänder åter, lik en hund till sin lya.
Jürg Frey – en violin, två violiner
Tisdag den 25 september, kl. 19.00, Caroli kyrka
Några av Jürg Freys märkligaste och, får vi väl säga, radikalaste verk är skrivna för två violiner: No.1/No.2 och Ohne Titel (2 Violinen). De spelas här av Alissa Cheung och Clemens Merkel tillsammans med två verk för en violin, Wen 3 och Wen 30, som små fragment av ett större, klingande landskap. Ett program för den sparsmakade lyssnaren. Det är väl du?
Svarta drakar, askans sångare – Lipparella spelar ny musik på gamla instrument
Tisdag den 16 oktober, kl. 19.00, Caroli kyrka
Två verk komponerade för Ensemble Lipparella (Michael Bellini, countertenor, Anna Lindal, violin, Kerstin Frödin, blockflöjter, Louise Agnani, gamba, och Peter Söderberg, luta) – Chrichan Larsons Svarta drakar till en dikt av Czeslaw Milosz och Mats Perssons Jag, askans sångare till text av Pier Paolo Pasolini – kontrasteras mot den madrigal av Orlando di Lasso som fått lämna material till det senare verket.
Klas-Thure Allgén – tidiga sånger och pianostycken (2)
Tisdag den 30 oktober, kl. 19.00, Immanuelskyrkan
Århundradets hittills mest väderpinade och inregnade konsert var sannolikt när Henrik Löwenmark och sopranen Marie Alexis för ett antal år sedan uruppförde en lång rad ungdomsverk av Allgén. Vi får hoppas på bättre väder, när Löwenmark nu återkommer i sällskap med mezzosopranen Annie Fredriksson för att fortsätta uruppföra fler av dessa djupt älskvärda, juvenila juveler.
Välkomna!
Generalprogram våren 2018
Som av en händelse inleds våren med två konserter som fokuserar på musikens allra mest elementära element. Måhända enahanda, men djupt musisk musik.
Carlo Inderhees – nära nollpunkten
Lördag den 17 februari, kl. 15.00, Caroli kyrka
Carlo Inderhees (f. -55) skapar ett slags klangliga skulpturer med själva tiden som råmaterial – rena, enkla, transparenta. Musik som klingande meditationsobjekt, musik som bereder en plats åt lyssnaren. Tre timslånga verk i serien Stimmen framförs av Jerker Johansson och Jonas Larsson, slagverk, samt Björn Nilsson, piano och orgel.
La Monte Young – igen och igen och igen…
Torsdag den 15 mars, kl. 19.00, Caroli kyrka
La Monte Youngs banbrytande verk från 1960 – som kan ses som embryot till hela minimalismen – har hörts förr i Ny Musik, gång på gång. Och nu är det dags igen. Ann-Mari Hagström, Simon Hagström och Björn Nilsson spelar musik skapad ”med ett minimum av medel” och med fokus på varje klang – på nästa och på nästa och på nästa…
Peter Garland förtjänar en helt annan uppmärksamhet än han fick vid de sorgligt glest besökta Ny Musik-konserterna för halvtannat år sedan. Så vi gör ett nytt försök – nu med musik för stråkar.
Peter Garland – som från ingenstans
Torsdag den 19 april, kl. 19.00, Caroli kyrka
Isabelle Bozzini tar sig an Out of the Blue (2013), ett av de i sanning märkligaste styckena för solocello någonsin. Och Bozzinikvartetten framför Garlands första kvartett från 1986, In Praise of Poor Scholars, med tjusigt inbjudande satstitlar som Like an elegant slow dance, Back to the 14th century och A walk in the white place.
Peter Garland – ett galet lapptäcke
Lördag den 21 april, kl. 16.00, Caroli kyrka
Såsom mycket av Garlands musik ligger även den djupt gripande stråkkvartett nr. 2, Crazy Cloud (1994), nära folkmusiken, medan den osannolika kvartett nr. 4, Crazy Quilt (2014), är byggd på den grund som utgörs av celloverket Out of the Blue. Om man så vill som en bungalow som byggts på med tre våningar. Något liknande har vi aldrig hört.
Bernd Alois Zimmermann – 100 år
Tisdag den 15 maj, kl. 19.00, Caroli kyrka
Bernd Alois Zimmermann rönte på sin tid inte samma mediala uppmärksamhet som Schönberg och Stravinsky eller Cage och Stockhausen, men han var tveklöst en av 1900-talets allra största tonsättare. I samband med 100-årsdagen spelar Love Derwinger, piano, Jeffrey Lee, violin, Peter Fridholm, flöjt, och Chrichan Larson, cello, några av hans mest betydande kammarmusikverk.