Generalprogram våren 2018

Som av en händelse inleds våren med två konserter som fokuserar på musikens allra mest elementära element. Måhända enahanda, men djupt musisk musik.

Carlo Inderhees – nära nollpunkten
Lördag den 17 februari, kl. 15.00, Caroli kyrka
Carlo Inderhees (f. -55) skapar ett slags klangliga skulpturer med själva tiden som råmaterial – rena, enkla, transparenta. Musik som klingande meditationsobjekt, musik som bereder en plats åt lyssnaren. Tre timslånga verk i serien Stimmen framförs av Jerker Johansson och Jonas Larsson, slagverk, samt Björn Nilsson, piano och orgel.

La Monte Young – igen och igen och igen…
Torsdag den 15 mars, kl. 19.00, Caroli kyrka
La Monte Youngs banbrytande verk från 1960 – som kan ses som embryot till hela minimalismen – har hörts förr i Ny Musik, gång på gång. Och nu är det dags igen. Ann-Mari Hagström, Simon Hagström och Björn Nilsson spelar musik skapad ”med ett minimum av medel” och med fokus på varje klang – på nästa och på nästa och på nästa…

Peter Garland förtjänar en helt annan uppmärksamhet än han fick vid de sorgligt glest besökta Ny Musik-konserterna för halvtannat år sedan. Så vi gör ett nytt försök – nu med musik för stråkar.

Peter Garland – som från ingenstans
Torsdag den 19 april, kl. 19.00, Caroli kyrka
Isabelle Bozzini tar sig an Out of the Blue (2013), ett av de i sanning märkligaste styckena för solocello någonsin. Och Bozzinikvartetten framför Garlands första kvartett från 1986, In Praise of Poor Scholars, med tjusigt inbjudande satstitlar som Like an elegant slow dance, Back to the 14th century och A walk in the white place.

Peter Garland – ett galet lapptäcke
Lördag den 21 april, kl. 16.00, Caroli kyrka
Såsom mycket av Garlands musik ligger även den djupt gripande stråkkvartett nr. 2, Crazy Cloud (1994), nära folkmusiken, medan den osannolika kvartett nr. 4, Crazy Quilt (2014), är byggd på den grund som utgörs av celloverket Out of the Blue. Om man så vill som en bungalow som byggts på med tre våningar. Något liknande har vi aldrig hört.

Bernd Alois Zimmermann – 100 år
Tisdag den 15 maj, kl. 19.00, Caroli kyrka
Bernd Alois Zimmermann rönte på sin tid inte samma mediala uppmärksamhet som Schönberg och Stravinsky eller Cage och Stockhausen, men han var tveklöst en av 1900-talets allra största tonsättare. I samband med 100-årsdagen spelar Love Derwinger, piano, Jeffrey Lee, violin, Peter Fridholm, flöjt, och Chrichan Larson, cello, några av hans mest betydande kammarmusikverk.

Generalprogram våren 2018 (PDF)