Generalprogram hösten 2018

Ett långt farväl – manualiterfavoriter i repris
Lördag den 8 september, kl. 16.00, Caroli kyrka
För tre år sedan skulle Carolikyrkans lilla kororgel avyttras för att ersättas med en digital tingest. Det resulterade då i tvenne lamentationer, båda med Mats Persson i centrum, som tonsättare och organist. Men efter många om och men lär orgeln nu verkligen vara på väg att försvinna. Det föranleder Björn Nilsson att en sista gång spela musik som trivts bra på detta instrument, i något fall rent av komponerats direkt för det. 

Hauke Harder – som klockor, målade klockor
Söndag den 23 september, kl. 15.00, Caroli kyrka
Hauke Harder – tysk tonsättare som särskilt intresserar sig för så kallat ren stämning; någon minns kanske Hildegard Kleebs uruppförande av han storslagna One by One för tiotalet år sedan – presenteras nu med ett garanterat tempererat program. En rad mestadels smärre pianostycken står på programmet, liksom uruppförandet av Orgelstück 2018.

Något helt annat – enastående saker kan inträffa
Söndag den 23 september, kl. 17.00, Caroli församlingshem
Een Annern Schnack är titeln på den stråkkvartett av Hauke Harder som Bozzinikvartetten nu uruppför. Dess titel betyder bland annat så mycket som just något helt annat. Den får här sällskap av något helt annat, nämligen Jürg Freys tidiga (unbetitelt) VI och Carlo Inderhees Fünfunddreißig Minuten (Quartett)1. Musik som bär det förgångna med sig, som hela tiden vänder åter, lik en hund till sin lya.

Jürg Frey – en violin, två violiner
Tisdag den 25 september, kl. 19.00, Caroli kyrka
Några av Jürg Freys märkligaste och, får vi väl säga, radikalaste verk är skrivna för två violiner: No.1/No.2 och Ohne Titel (2 Violinen). De spelas här av Alissa Cheung och Clemens Merkel tillsammans med två verk för en violin, Wen 3 och Wen 30, som små fragment av ett större, klingande landskap. Ett program för den sparsmakade lyssnaren. Det är väl du?

Svarta drakar, askans sångare – Lipparella spelar ny musik på gamla instrument
Tisdag den 16 oktober, kl. 19.00, Caroli kyrka
Två verk komponerade för Ensemble Lipparella (Michael Bellini, countertenor, Anna Lindal, violin, Kerstin Frödin, blockflöjter, Louise Agnani, gamba, och Peter Söderberg, luta) – Chrichan Larsons Svarta drakar till en dikt av Czeslaw Milosz och Mats Perssons Jag, askans sångare till text av Pier Paolo Pasolini – kontrasteras mot den madrigal av Orlando di Lasso som fått lämna material till det senare verket.

Klas-Thure Allgén – tidiga sånger och pianostycken (2)
Tisdag den 30 oktober, kl. 19.00, Immanuelskyrkan
Århundradets hittills mest väderpinade och inregnade konsert var sannolikt när Henrik Löwenmark och sopranen Marie Alexis för ett antal år sedan uruppförde en lång rad ungdomsverk av Allgén. Vi får hoppas på bättre väder, när Löwenmark nu återkommer i sällskap med mezzosopranen Annie Fredriksson för att fortsätta uruppföra fler av dessa djupt älskvärda, juvenila juveler.

Välkomna!

Generalprogram hösten 2018 (PDF)