Generalprogram hösten 2017

Två slags koraler – för första gången
Lördag den 9 september, kl. 17.00, Caroli kyrka
I våras spelade Björn Nilsson ett slags koraler – för andra gången. Nu gör han tvärtom. På programmet står nästan samtliga Claude Loyola Allgéns ackordiska körkoraler, varav sju nu uruppförs. De får sällskap av Lars Hallnäs’ koralliknande Preludier för orgel/tre instrument, som också spelas för första gången. Därtill en avslutande liten karamell – det kan väl kanske behövas efter Allgéns emellanåt beska klanger.

Morton Feldman – med ekon av Narcissus
Torsdag den 5 oktober, kl. 19.00, Caroli kyrka
Ensemble Makadam (bestående av fyra damer – det hörs väl nästan på namnet?) spelar Morton Feldmans allra sista verk och ett av hans allra vackraste, det drygt timslånga Piano, Violin, Viola, and Cello (1987). Musik som lever i ständig självbespegling. Det preludieras av det lilla Four Instruments från 1975. Musik graranterat utan nollfraktion.

Zoltán Jeney – soliloquium
Torsdag den 19 oktober, kl. 19.00, Caroli kyrka
När Zoltán Jeney besökte Borås för halvtannat år sedan, var det tänkt att Soliloquium No.2 double skulle uruppföras. Enda problemet var att stycket då ännu inte hade sett dagens ljus – det har det nu. Och det visar sig vara ett halvtimmeslångt verk för soloviolin, som nu uruppförs av Alissa Cheung. Stéphanie Bozzini bjuder även på de delvis reviderade versionerna av Jeneys tre verk för soloviola.

Claude Loyola Allgén – före morgonstjärnan
Lördag den 21 oktober, kl. 16.30 (prel.), Caroli kyrka
Allgén är ju en av Sveriges mesta körtonsättare, men den sannolikt minst framförde av dem alla. Magnum opus bland hans körverk är utan tvekan Ante luciferum – Missam in Dominica ”Epiphania Domini” – ett timslångt verk i 13 satser, i fyra stämmor som vältrar sig i varann i en kontrapunktisk orgie. Bozzini-kvartetten uruppför nu Ante luciferum i version för stråkkvartett.

Flyglar på flankerna – eller, om man så vill, flyglar på flyglarna
Söndag den 5 november, kl. 16.00, Caroli församlingshem
Två flyglar. Vi är ju vana vid att de brukar stått tätt intill varann. Men så finns det verk som föreskriver att instrumenten skall placeras långt isär, eller som lämpar sig synnerligen väl för sådan behandling. Några av dessa framför nu Kristine Scholz och Mats Persson: Christian Wolffs Two Pianists, Michael von Biels Für 2 Klaviere I, II, III, Zoltán Jeneys Round samt sannolikt något av Cage och kanske Feldman. Stereo!

Hemma hos – Chris Newman
Måndag den 6 november, kl. 19.00, Caroli församlingshem
Den oförliknelige Chris Newman har på senare år komponerat flera verk för två pianister, som Mats Persson och Kristine Scholz passar på att uruppföra medan de ändå är på besök. Till dem hör Artist at Home och High Blood (double). Vi får även stifta bekantskap med Four Body Ghosts (månne inneboende hos tonsättaren?).

Jo Kondo – formen följer sin skugga
Måndag den 20 november, kl. 19.00, Caroli kyrka
För snart 20 år sedan besöktes Ny Musik av den japanske tonsättaren Jo Kondo. När den japanska pianissan Satoko Inoue nu kommer hit har Jo Kondo just fyllt 70 år. Den allra största delen av Kondos pianoverk är beställda av eller skrivna för just Satoko Inoue. Hon är helt enkelt hans huspianist, så att säga, och vem kan vara mer lämpad att presentera hans pianoverk?

Generalprogram hösten 2017 (PDF)