Generalprogram våren 2015

Spår i snön – musik för en ensam flöjt
Lördag den 17 januari, kl. 17.00, Caroli kyrka
Flöjtisten Ann Elkjär Gustafsson gör ett återbesök i Caroli kyrka för att framföra ett soloprogram som är utpräglat kontemplativt till sin grundton. ”en ensam, avbruten, heraklitisk flöjtklang”, så lyder titeln på ett av de verk av Zoltán Jeney som framförs, en titel som gott kan tjäna som beskrivning av såväl Jürg Freys Wen 28 som Lars Hallnäs Strandspuren. Särskiljer sig – både genom sin ålder och sin högre grad av expressivitet – gör Sven-Eric Johansons mästerliga solosonat från 1955.

Grått i grått – lätt apart orgelmusik från väst
Lördag den 21 februari, kl. 17.00, Caroli kyrka
Mikael Forsmans Temavariation och Peter Hansens The creaking chapel, Max Käcks Herakleitosfragment I, Solen har vidden av en människas fot, Lars Hallnäs’ nu uruppförda Derivations, samt först såväl som sist orgelverk av Zoltán Gaál, båda från 1991, Prologos och Und mein Herz ist mir müd’ vom Weinen (J.M. Hauer in memoriam) – där har ni den samling småudda orgelstycken som Björn Nilsson tänker spela. Och grått är kanske inte rätt ord, men låt oss säga att detta inte är musik som försöker övertyga genom sitt sprakande färgspel.

Fint spunnet – musik för en ensam violin
Måndag den 4 maj, kl. 19.00, Caroli församlingshem
Clemens Merkel bjuder på ett soloviolinprogram av det lite ovanligare slaget. Först och sist står Magne Hegdals båda stycken Par I och Par III som således bildar ett par. Däremellan bland annat Schönbergs Phantasy op. 47 för violin och piano – i ”originalversionen”, d.v.s. utan piano, uruppförandet av Sven Hultbergs (1912–1991) Numero fuori programma (1969), Aldo Clementis Sonate Y, första satsen i Bernd Alois Zimmermanns solosonat samt smärre stycken av Josef Matthias Hauer och Howard Skempton. Ett program som pendlar mellan det högvirtuosa och det enkelt melodiska.

Mässor i massor – Bozzinikvartetten tolkar körmusik
Onsdag den 6 maj, kl. 19.00, Caroli församlingshem
Johannes Ockeghem har fått vänta längre än någon annan tonsättare på att beredas plats i Ny Musiks program, ända sedan 1400-talet, faktiskt. Hans Missa Mi-mi, som utan tvekan hör till de musikhistoriska underverken, framförs nu i version för stråkkvartett. Den beledsagas av mässmusik som är sisådär 500 år yngre: Magne Hegdals Credo från 1971 och Lars Hallnäs Missa symmetrica från 2012. Därtill ett av Claude Loyola Allgéns outtömligare körverk.

Generalprogram våren 2015 (PDF)