Generalprogram hösten 2014

Similiterque in saecula…
Lördag den 6 september, kl. 17.00, Caroli kyrka
Eller kanske ad infinitum ad libitum? Genom åren har i Ny Musik spelats många stycken som – om än aldrig så korta – har evigheten som mål. Aldrig har dock en hel konsert ägnats åt enbart sådana verk. Men nu är det dags! Vissa av dem har framförts vid upprepade tillfällen, andra klingar för allra första gången.

Vargen kommer!
Det är snart ett decennium sedan Christian Wolff senast besökte Borås. Men nu är det dags! Länge var han den yngste av de betydande modernisterna. Nu är han en av de sista överlevande av de stora 1900-talstonsättarna. Det är 65 år sedan han började komponera (några av hans förstlingsverk står naturligtvis på programmet), han är nyligen fyllda 80 år, osannolikt aktiv – och mycket välkommen.

Hölderlin och Braverman – musik för två pianon…
Torsdag den 16 oktober, kl. 19.00, Caroli församlingshem
Ett av guldkornen i Christian Wolffs verklista är Braverman Music, ett stort anlagt verk som, liksom många andra, inte är ”färdigt”. Instrumentationen överlåts åt interpreterna. Mats Persson har gjort en formidabel version för sig och Kristine Scholz. Därtill bland annat Hölderlin Marginalia till en dikt av John Ashbery, skrivet för Persson, Scholz och Anna Lindal och med tonsättaren själv vid recitationsmikrofonen.

Småsten och mosaik – här fogas sten till sten
Lördag den 18 oktober kl. 16.00, Caroli församlingshem
Pebbles kan tyckas vara ett underligt namn på ett längre verk för violin och piano, men det speglar nog både tonsättarens anspråkslöshet och hans sätt att arbeta. Det gäller även Mosaic Trio som uppenbarligen satts ihop av mindre delar. Det skrevs år 2000 för Trio Tora – Tora Thorslund, trumpet, Anna Lindal, violin, och Kristine Scholz, piano, och spelas nu bredvid ett pärlband av miniatyrer, så kallade Microexercises.

Bröd och rosor – samtliga verk för violiner
Söndag den 19 oktober, kl. 14.00, Caroli församlingshem
Fem verk för soloviolin, bland dem Bread and Roses, tre duor och tre kvartetter. Där har ni Wolffs samlade produktion för enbart violin. Från Two Pieces for four violins från 1950 till Violin Duo for Petr från 2011. Anna Lindal spelar samtliga solostycken. De övriga framförs tillsammans med Staffan Larson, Eva Lindal och Tale Olsson.

Alvin och Merce – exercis allena och i grupp
Söndag den 19 oktober, kl. 16.00, Caroli församlingshem
Vi har tidigare mött Christian Wolff som både piano- och melodikasolist. Så även denna gång. Men nu deltar han även i ensembleverk tillsammans med de musiker som framträtt under de tidigare konserterna. Bland verken finns hyllningar till Merce Cunningham, Merce Notes (Exercise 33), och Alvin Lucier, 70 (and more) for Alvin och For Alvin at 80, plus.

Generalprogram hösten 2014 (PDF)