Generalprogram hösten 2013

UPPSKJUTEN: Allgén alltgent – versioner för två pianon
Måndag den 30 september, kl. 19.00, Caroli församlingshem
”…och säg till den där Persson att han håller fingrarna borta från dubbelfugan!” Så lät Claude Loyola Allgén hälsa, alltid lika skeptisk till att polyfon musik framfördes på piano. ”Pianot är ett slagverksinstrument – pang säger det, sedan dör tonen ut – och det kan inte gestalta ett kontrapunktiskt förlopp.” Invändningar om att man med skiftande dynamik och artikulation kan suggerera fram flerstämmighet, möttes endast av förakt: ”Suggestion ja, det är ju bara inbillning!” Men tack och lov höll Persson inte fingrarna borta, och nu presenteras en rad verk, ursprungligen skrivna för kör eller orgel, i versioner för två pianon. Kristine Scholz och Mats Persson bjuder på ett flertal uruppföranden, med klang från gregorianik till frijazz. En högtidsstund.

Zoltán Jeney – slutspel
Torsdag den 7 november, kl. 19.00, Caroli kyrka
Zoltán Jeney, tonsättare och pianist med bopålarna i Budapest, har varit en återkommande gäst hos Ny Musik genom åren. Jeneys tidiga stycken, hans öppningsdrag i det unga 70-talet, har behållit en oskuldsfull fräschör som fortfarande fascinerar. Han spelar med öppna kort. Inga trick. I samband med sitt boråsbesök framträder han nu som pianosolist med egna verk såväl från denna tid, såsom End Game och Movements of the Eye, som med mer kryptiskt betitlade saker från lite senare år, såsom a maunderin tongue in a pounderin jowl.

Zoltán Jeney – nting makalöst
Söndag den 10 november, kl. 18.00, Caroli kyrka
Den här konserten har stått på önskelistan i drygt 30 år, sedan Zoltán Jeneys första besök i Borås. Då berättade han att han skrivit två stycken för 25 fioler. Tänk er själva, 25 fioler! Det kan man knappt föreställa sig. Och så liknar de heller ingenting ni har hört förut. Då var de färska, nur har de fått en fyllig bouquet. De ingår båda i en serie om fyra verk som bygger på en dikt av e.e. cummings: something round, something lost, something like och something found, och som nu alla framförs under Jeneys besök. Anledningen till att just denna konsert fått parkera så länge i väntelistan är naturligtvis av praktisk och ekonomisk natur. Men skall den någonsin bli av, så är det nu!

Stéphanie Bozzini – elegiska variationer
Tisdag den 12 november, kl. 19.30, Caroli kyrka
Stéphanie Bozzini är tillbaka som violasolist i fyra verk med tyngdpunkt på det melodiska, det elegiska. Claude Loyola Allgéns Canon missae – en av hans allra finaste kompositioner, ursprungligen för enstämmig kör – utgår från den gregorianska kyrkosången. Aldo Clementis Variazioni varierar en liten melodi av 1600-talsmästaren Johannes Crüger, Igor Stravinskys Elegy är ett av hans mest uttalat melodiska verk, och i aus solosonaten – largo ger sig Lars Hallnäs ut på en närmast arkeologisk jakt efter försvunna melodier.

Generalprogram hösten 2013 (PDF)